Saturs SAULESBRILLES UN AIZSARDZĪBA NO KAITĪGĀ UV STAROJUMA

Citiem saulesbrilles asociējas ar vasaru, taču mēs uzskatām, ka tām pa rokai jābūt visu gadu! Gan pludmalē, gan saulainā, sniegotā ziemas dienā, lai ik dienas vari lūkoties saulē nesaraucot pieri un aizmirstot par UV staru kaitīgo ietekmi uz tavām acīm. Un neaizmirsīsim, ka tās ir lielisks aksesuārs, kas palīdzēs izcelt vai piezemēt tavu personību.

Mūsu salonos atradīsi saulesbrilles jebkurai gaumei - ieturēti melnas vai košas, plastikāta vai smalkiem metāla rāmjiem, tumšu lēcu vai spoguļlēcu. Nāc un noskati, ko sirds kāro!

Bet saulesbrilles nav tikai aksesuārs - tās arī sagrā mūsu acis!

Ultravioletais starojums ir daļa no saules izstarotās gaismas ar viļņa garumu no 100 līdz 400 nm. Atkarībā no viļņa garuma UV starojums tiek sadalīt trīs grupās UVA, UVB un UVC. Daļa no UV starojuma tiek absorbēta ozona slānī, tomēr liela daļa no UVA un neliela daļa no UVB starojuma tomēr sasniedz zemes virsu, arī mūsu ādu un acis. Šis starojums negatīvi var ietekmēt cilvēka veselību.

UV staru ietekmē tiek bojāti acs priekšējās daļas audi, piemēram, konjunktīva, radzene, plakstiņu āda, kā arī dziļāk acī esošās struktūras, piemēram, acs lēca un tīklene. Ja ilgstoši pakļausim savas acis UV starojumam, palielinās kataraktas (acs lēcas apduļķošanās), acs vēža, saaugumu un konjunktīvas sabiezējumu, kā arī fotokeratīta veidošanās risks.

Kā aizsargāt acis?

Jālieto saulesbrilles, kurās iestrādāts UV aizsardzības filtrs, tādejādi veiksmīgi aizsargājot acis no kaitīgajiem UV stariem. Kombinējot saulesbriļļu lietošanu ar cepures/platmales lietošanu mēs iegūstam vēl papildus aizsardzību. Ja tiek lietotas kontaktlēcas, arī tās var kalpot kā papildus aizsardzība, tomēr jāatceras, ka kontaktlēcu lietotājiem papildus tik un tā būtu jālieto arī saulesbrilles, jo kontaktlēca no UV starojuma aizsargā tikai to acs daļu uz kuras tā ir uzlikta.

Vai arī bērniem jālieto saulesbrilles?

Ikdienā ierasti bērniem tiek lietoti aizsargkrēmi, lai pasargātu ādu no kaitīgā UV starojuma, tomēr reti kurš no vecākiem iedomājas par to, cik nozīmīgi ir pasargāt arī bērna acis. Nepieciešamība aizsragāt bērnu acis ir pat lielāka kā pieaugušo, jo acs vēl nav ieguvusi spēju sevi sargāt no UV staru kaitīgās ietekmes. Bērna acs lēca ir par 70% caurlaidīgāka salīdzinājumā ar pieauguša cilvēka acs lēcu. Pat viena diena atklātā saulē spēj atstāt iespaidu uz acu veselību un radīt arī paliekošus acu bojājumus.

Izvēloties saulesbrilles bērniem, jāatcerās, ka būtiski ir piemeklēt saulesbrilles atbilstoši bērna vecumam un sejas parametriem, lai to nēsāšana būtu tiešām ērta, brilles nekristu nost un bērns vēlētos tās uzvilkt.

Kā izvēlēties saulesbrilles?

Saulesbrilles nenoliedzami var būt lielisks aksesuārs un stila papildinājums mūsu ikdienas tēlam, bet tām var būt jāpilda arī citi praktiski uzdevumi dažādu aktivitāšu veikšanai. Saulesbrilles mēs lietotjam vadot auto, sportojot – braucot ar velosipēdu, skrienot, makšķerējot, slēpojot un tamlīdzīgi.

Saulesbrilles iedalās dažādu pakāpju lēcu tonējumos. Viegli vienlaidus vai pakāpeniski tonētas (5 - 15%) lēcas, drīzāk būs stila aksesuārs un labi noderēs dienās, kad saule nav tik spoža, jo jāatceras, ka arī apmākušās dienās mūs saniedz UV starojums. Vidējas pakāpes un intensīvi tonētas lēcas būs piemērotas auto vadīšanai, sporta aktivitātēm un aktīvai vai pasīvai atpūtai saulainās dienās. Savukārt, ja ieplānota pastaiga kalnos, jāizvēlas intensīvi tonētas lēcas un brilles ar papildus aizsardzību sānu daļā - platāku briļļu kāju vai pat speciāli iebūvētu klipu.

Saulesbriļļu tonējumam ir liela nozīme, kā mēs redzēsim caur tām attēlu. Pelēkā krāsa samazinās saules intensitātes spožumu un spilgtumu, bet neizmainīs krāsu uztveri. Pelēkas krāsas saulesbrilles vislabāk izvēlēties vadot auto vai āra sporta aktivitātēm. Brūnās krāsas toņi uzlabos kontrastredzi un būs tieši laikā, kad aiz loga ir apmācies laiks. Saulesbrilles ar lēcu brūnos toņos būs piemērotas tādiem sporta veidiem, kā makšķerēšana, velo braukšana, medības vai auto vadīšana. Zaļās krāsas toņus iesakām, ja nepiciešams samazināt gaismas intensitāti un aizturēt noteikta spektra zilo gaismu, tādejādi samazinot acu nogurumu spilgtā gaismā. Zaļā toņa saulesbrilles būs piemērotas, piemēram, golfa spēlei. Dzeltena un oranža toņa saulesbrilles uzlabos kontrastu miglas, dūmakas un krēslas apstākļos. Šādu toņu saulesbrilles būs piemērotas gan vasaras laikā, piemēram, velo braukšanai, gan ziemas sporta veidiem, piemēram, slēpošanai. Rozā un sarkanie toņi aiztur zilo gaismu, palīdz auto vadīšanas laikā un darbā pie datora, samazinot acu nogurumu un saspringumu aktivitātes veikšanas laikā. Polarizētas saulesbrilles var būt tonētas dažādos toņos. 

Ko nozīmē polarizētas saulesbrilles?

Polarizētas lēcas ir lēcas ar īpaši iebūvētu filtru, kas aiztur gaismu konkrētā virzienā. Saulesbrillēs iebūvētās polarizētās lēcas aiztur gaismas starus, kas atstarojas no horizontālām virsmā. Polarizētas saulesbrilles lieliski piemērotas auto vadīšanai, makšķerēšanai un velo braukšanai, jo samazinās atspīdumu no slapjām virsmām.

Saulesbriļļu lēcas var būt izgatavotas no stikla, plastikāta, polikarbonāta un citiem polimēru materiāliem. Stikla lēcas būs izturīgākas pret skrāpējumu rašanos, savukārt, plastikāta un polikarbonāta lēcas pret plīšanu, ja brilles netīšām nokritīs. Bērnu saulesbrillēm būs piemērotākas plastikāta vai polikarbonāta lēcas.

Atceries! Izvēloties saulesbrilles izvērtē savas ikdienas aktivitātes un konsultējies ar ar mūsu speciālistiem, kas vienmēr palīdzēs atrast piemērotāko risinājumu tieši Tev.  Savukārt, ja esat briļļu lietotājs, jautā par iespējām izgatavot optiskās saulesbrilles.