Saturs Briļļu ietvari un lēcas – kā izvēlēties?

Brilles nav tikai iespēja labāk redzēt, tā ir mode un daļa Tavas personības. Metropole salonos atradīsi briļļu ietvarus dažādām gaumēm un dažādās cenu kategorijās. Salonu plauktos atradīsi ne tikai tādu plaši pazīstamus zīmolu brilles kā Tom Ford, Minima, Caroline Abram, Zeiss, Tommy Hilfiger, bet arī kvalitatīvus pašu zīmola Metropole ietvarus. 

Ir būtiski izvēlēties briļļu ietvaru, kas gan izskatās, gan der tieši Tavai sejai, taču ne mazāk būtiski ir izvēlēties arī visatbilstošākās briļļu lēcas, kas nodrošinās vislabāko redzes pieredzi. Nereti tieši briļļu lēcu izvēle rada lielāko apmulsumu un no lielā piedāvājuma klāsta ir jāmēģina saprast – kuras briļļu lēcu funkcijas ir tās, kas nepieciešamas tieši Tev.

Galveni faktori, ko būtu jāņem vērā izvēloties sev briļļu lēcas:

  • briļļu recepte
  • briļļu ietvara veids un izmērs
  • cik bieži un kādos apstākļos brilles pārsvarā tiks lietotas

Ja brilles tiks lietotas tuvredzībai jeb miopijai, lēcas malas būs biezākas nekā lēcas centrs. Ja brilles paredzētas tālredzības korekcijai jeb hipermetropijai (piemēram, ja brilles, lieto tikai lasīšanai vai tuvuma darbiem), tad briļļu lēcas centrs būs biezāks nekā lēcas malas. 

Mūsdienās, lai brilles padarītu estētiskākas un ērtākas lietošanai, pieejama briļļu lēcu plānināšana. Tomēr, cik biezas briļļu lēcas izskatīsies, ir atkarīgs ne tikai no lēcas plāninājuma pakāpes, bet arī izvēlētā ietvara izmēra, materiāla un individuāliem lietotāja parametriem, piemēram – starpzīlīšu attāluma. Jau sākot no aptuveni 2.50 – 3.00 korekcijas noteikti iesakām izvēlēties vismaz 1.6 plāninājumu, taču, ja korekcija ir lielāka par 6.00 – jau plāninājumu 1.67 vai maksimāli lielāko pieejamo plāninājumu plastikāta briļļu lēcām – 1.74.

Ir pieejami arī dažādi briļļu lēcu materiāli, tomēr šobrīd viennozīmīgi populārākā izvēle visā pasaulē ir plastikāta briļļu lēcas, jo tās spēj nodrošināt svarīgas funkcijas – ar tādiem pat stiprumiem tās ir aptuveni divas reizes vieglākas par stikla briļļu lēcām un tās ir krietni izturīgākas pret mehāniskiem triecieniem – tātad daudz drošākas acu veselībai. Lai iegūtu izcilāko gaismas caurlaidību un līdz ar to – perfektu redzēšanu, plastikāta briļļu lēcai ir nepieciešams dzidrinātais pārklājums. Tas noņem lieko atstarojošo gaismu un nodrošina papildus redzes komfortu.

Ir dažādi briļļu lēcu pārklājumi un tie viens no otra atšķiras ne tikai no tā, cik dzidrs būs skats caur lēcu, bet arī no tā, cik ērti būs briļļu lēcas kopt un lietot.  Vācu ražotāja Zeiss Premium lēcu pārklājums Dura Vision Platinum (DVP) nodrošina ne tikai visdzidrāko skatu caur briļļu lēcu, tas maksimāli atvieglo briļļu lēcas tīrīšanu, kā arī nodrošina iespējami labāko aizsardzību pret briļļu lēcas nobružāšanos un skrāpējumiem, kas var rasties briļļu lietošanas laikā.  Pie tam šis pārklājums vizuāli ir ļoti glīts – tam nav standarta zaļganais atspīdums, bet gan maigi zilgans, kas padara lēcu teju nemanāmu.

Ja brilles lietosiet atrodoties ārā, noteikti ir jāpadomā par to kā acis pasargāt no saules – gan pret apžilbšanu, gan ultravioleto starojumu.  Ja ikdienā daudz laika tiek pavadīts gan iekštelpās, gan ārā, labs risinājums ir fotohromās briļļu lēcas, tās pielāgojas gaismas apstākļiem. Piemēram, ārpus telpām, pateicoties UV starojumam, tās kļūst tumšas, taču iekštelpās atgūst savu caurspīdīgo izskatu. Šādas briļļu lēcas arī nodrošina pilnu aizsardzību pret ultravioleto starojumu. 

Ja tomēr, dodiet priekšroku klasikām caurspīdīgajām briļļu lēcām, pasargāt savas acis no UV starojuma nebūs problēma izvēloties jebkuras ZEISS briļļu lēcas, jo visas ZEISS briļļu lēcas nodrošina pilnu aizsardzību pret UV starojumu.